Gündem

PROF.DR.METİN SÖZEN’E ONURSAL DOKTORA UNVANI

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Sayın Prof.Dr Metin SÖZEN’e sanat ve mimarlık konusundaki araştırmaları yanında ülkemizdeki doğal, tarihsel ve kültürel mirasın (ekinsel kalıt) korunmasına ve tanıtımına yaptığı katkılar nedeniyle İstanbul Kültür Üniversitesi’ Rektörlüğü’nce düzenlenen, akademik törenle nde Onursal Doktora (Doctor Honoris Causa) unvanı verildi.

Abone Ol
Kültür Üniversitesi Akın GÜÇ Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde yapılan akademik törene katılan ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Raif TOKEL  konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada:  
 
“Sayın Prof.Dr.Metin SÖZEN, ülkemizde  çevre ve kültür öncelikli  bir gündem yara-tarak; ‘kent-havza-bölge-ülke’ ölçeğinde planlama ve uygulama çalışmaları yanında; katılım ve paylaşma temelinde “kamu-yerel-sivil-özel’ birlikteliğini savunup, bu terimleri sözlükler-den, ansiklopedilerden, çıkararak,  uygulamaya koyan kişidir.
 
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı  (ÇEKÜL Vakfı), Tarihi Kentler Bir-liği(TKB), ÇEKÜL Akademi  gibi kuruluşlarla   ‘koruma  bilgisini koruma bilincine, koruma bilin-cini koruma kültürüne dönüştürerek ‘Kültür Öncelikli Yol Haritası’ gibi  terimleri laf ve politik  vaat olmaktan çıkarıp; ete, kemiğe büründüren de  Sayın Metin SÖZEN hocamızdır...
 
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, ‘geçmişimiz için bir gelecek’  savsözü  (slogan) temelinde kaleme aldığı  ‘Amsterdam Bildirgesi’  ile  Avrupa’da 1975 yılı,  ‘Mimari Miras Yılı’  olarak kabul edildi.  Bu konuda Kültür Bakanlığı’nca oluşturulan ulusal komite, çalışmalarını Ortahisar (Göreme-Nevşehir)  Antalya ve  İstanbul’da sürdürürken, Metin SÖZEN ve arka-daşları Safranbolu’yu mekan tuttu ve dönemin Belediye Başkanı Sayın Kızıltan ULUKAVAK’ın da destekleriyle başladı, Safranboluı İmecesi…

Doğal, tarihsel, ekinsel (kültürel)  değerleri koruma ve yaşatma bilincinin anahtar sözcükleri olan ‘ortak miras’, ‘ekinsel kalıt (kültürel miras)’  kavramları  Sayın Prof.Dr Metin SÖZEN’in çalışmalarıyla Safranbolu’da hayata geçti. Ve  Safranbolu,  Metin Hoca’nın adlandırdığı  ‘Müze Kent Safranbolu”,  ‘Korumanın Başkenti Safranbolu”  sözleri,   Safran-bolu’yla  özdeşleşti...

Kilis, Vezirköprü, Ünye’de yazıp uyguladığım projeler yanında ‘Kdz.Ereğli Bele-diyesi’nde görev yaptığım süre içersinde bizzat kaleme alıp; Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB), Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Tarihi Kentler Birliği (TKB), Çevre ve Kültür  Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL Vakfı), Batı  Karadeniz Kalkınma Birliği (BAKAB), Tanıtma Fonu, Zonguldak İl Özel İdaresi İmar  ve  Kentsel İyileştirme Müdürlüğü,  Zonguldak İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler  Müdürlüğü’  adlı kurum ve  kuruluşlara  sunduğum ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı  ile Tarihi Kentler Birliği’nden hibe türü parasal katkı sağladığım projelerin  uygulanmasında  da  hep yanımda oldu, Metin Hocam…
 
 
Çaycuma Belediyesi ile Devrek Belediyesi’nin Tarihi Kentler Birliği’ne üye olmalarıyla ilgili önerim doğrultusunda bizzat kaleme aldığım  ‘DOĞAL, TARİHSEL VE KÜLTÜREL DEĞER-LERİYLE ÇAYCUMA’ adlı  dosya (127 sayfa) ile Çaycuma Belediyesi; ‘DOĞAL, TARİHSEL VE KÜLTÜREL DEĞERLERİYLE DEVREK’ adlı dosya (130  sayfa) ile Devrek  Belediyesi’nin üye olmaları konusunda da, olumlu görüş bildiren Sayın Prof.Dr.Metin SÖZEN, yöremize olan ilgisini Kdz.Ereğli, Devrek, Çaycuma, Filyos, Saltukova’dan gelen talepler üzerine sür-dürmektedir.
 
Onursal Doktora (Doctor Honoris Causa)  payesini, düzenlediği  Akademik Törenle sunan Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sayın  Dr.Bahar AKINGÜÇ GÜNVER, Kültür Üniversitesi Rektör  Vekilli  Sayın Prof.Dr. Erhan GÜZEL, Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr.Mehmet Şener KÜÇÜKDOĞU’nun   gösterdiği bu inceliğin örnek alın-masını umar; Sayın Prof.Dr. Metin SÖZEN’e sağlıklı bir yaşam dilerim. İyiki, varsın Sayın Hocam.
 
***
 
Prof. Dr. Metin SÖZEN - Yaşamöyküsü
 
Metin Sözen (Doğum Tarihi:24.05.1936, Elazığ) İTÜ Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi
Türkiye’deki doğal, tarihsel ve kültürel mirasın korunması, değerlendirilmesi ve tanıtılması amacıyla yo-ğun çaba gösteren bir bilim insanı olan Prof. Dr. Metin Sözen’in, Safranbolu, Kastamonu, Bursa, Edirne, Uşak, Afyonkarahisar, Denizli, Karaman, Ağırnas, Tokat, Amasya, Sivas, Malatya, Elazığ, Kars, Diyarbakır, Mardin, Şan-lıurfa, Gaziantep, İstanbul olmak üzere değişik ölçekte yerleşme birimlerinden TBMM’ye bağlı Milli Saraylar’a uzanan çizgide gerçekleştirilen, “kamu-yerel-sivil-özel”  birlikteliğine dayalı, kalıcı uygulamaları bulunuyor.
 
Prof. Dr. Metin Sözen, “TBMM Başkanlığı Kültür ve Sanat Danışmanı”, “Bilim veDeğerlendirme Kurulu Başkanı” olarak yeniden yapılanma süreci içinde “Devletin Evi Saray” başlığı altında geliştirdiği “Saray Mü-ze”, “Müze İçinde Müze”, “Depo Müze”, “Fabrika Müze” kavramlarının ışığında 1984 yılından itibaren 25 yıl için-de, Dolmabahçe, Beylerbeyi, Yıldız saraylarında, Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur, Beykoz, Maslak kasırlarında ve Yalova Atatürk köşklerindeki çalışmaları yönetti. Bu çalışmalarıyla, TBMM Başkanlığı “Üstün Hizmet Ödülü”, Kül-tür ve Turizm Bakanlığı “Koruma Onur Ödülü”, Vakıflar Genel Müdürlüğü “Vakıf İnsan Ödülü”,“Ağa Han Mi-marlık Ödülü” ve Kültür ve Turizm Bakanlığı 2007 yılı “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü” olmak üzere ulusal, ulus-lararası düzeyde ödüller aldı. Destek verdiği kentlerde, kurumlarda, cadde, sokak adlarından, kitaplık, kültür merkezlerine, çocuk parklarına, fahri hemşehriliğine uzanan değişik nitelikte değerlendirmelere neden oldu.
 
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın (ÇEKÜL) kurucusu ve başkanı olan; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nın üyeliği, başkanlığı yapan Prof. Dr. Metin Sözen, ülkemizde çevre ve kültür öncelikli bir gündem için “ülke-bölge-havza-kent” ölçeğinde planlama-uygulama çalışmaları yapılması ve bunların hedeflenen amaçlara uygun biçimde yaşama geçirilmesi yolundaki girişimleri, oluşumuna katkı sağladığı Tarihi Kentler Birliği’nin 2000 yılında kurulmasıyla somut sonuçlara yöneldi. Bu alanda öncülük eden, varlık gösteren kurum-kuruluş-kişilere her  yıl verilmek üzere adına “Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü” kondu.



Haber : 

Abone Ol